057 42 33 51 info@gvbboezinge.be18

Binnenkort wordt uw zoon/dochter 2.5 jaar en mag hij/zij dus de eerste stapjes in het onderwijs zetten.  Misschien zijn wij wel de dorpsschool die u zoekt.

Onze school, Gesubsidieerde Vrije Basisschool Boezinge, bestaat uit twee vestigingsplaatsen.  De afdeling te Zuidschote bestaat uit één kleuterklas, waar kinderen vanaf de peuterklas tot en met de derde kleuterklas school kunnen lopen.

In de afdeling te Boezinge kunnen kinderen vanaf peuter tot en met leerjaar 6 school lopen.  Beide vestigingen werken nauw samen met elkaar.

 Hoe inschrijven?

Wanneer u hier  klikt,merkt u dat er verschillende momenten zijn waarop kinderen hun eerste stapjes in het onderwijs kunnen zetten.  Enkele dagen voor de effectieve instapdag van uw kind bent u van harte welkom voor een kijkmoment.

Op onze school werken we niet met een inschrijvingslijst.  D.w.z. dat er steeds een plaatsje vrij is voor uw zoon/dochter.

Op zaterdag 20 juni 2020 houden wij een info- en inschrijfmoment, mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. om u hiervoor in te schrijven.

Op deze namiddag nodigen we u graag uit om kennis te maken met de werking van onze school.  We geven wat praktische info en leiden jullie rond.   Indien u dit wenst kunt een praatje slaan met juf of meester.  Tot slot voorzien wij nog een moment waar u, uw zoon/dochter kan inschrijven op onze school.  Hiervoor brengt u de kIDS-ID of ISI+ -kaart mee.

Voor meer informatie, het wettelijke kader bij een inschrijving verwijzen we u graag naar ons schoolreglement.  Dit vindt u terug op schoolwebsite bij de tab “info” -> “handige documenten”.

We kijken ernaar uit om ook u te mogen ontmoeten op onze school!

Tips voor een vlot verloop van de eerste stapjes in het onderwijs:

Voor uw kind is deze overgang naar school een belangrijke stap in zijn jonge leventje. De juf zal natuurlijk proberen, via allerlei activiteiten en materialen, deze stap zo gemakkelijk mogelijk te maken, maar ook u kan daarbij helpen. Hieronder leest u hoe dit kan.

Vóór de eerste schooldag:

Praat met het kind over de school, wat het daar zal doen. Probeer dit wel op een aangename manier te doen zodat het kind ervaart dat het naar school "mag" en niet moet. Kleuterboekjes rond het thema "School" kunnen een hulp zijn om de kleuter te vertellen wat er op school zal gebeuren. (bv. Dick Bruna, Richard Scarry ... ook te vinden in de bibliotheek)
Leg vooraf met je kind de weg af van huis naar school. Kijk eens naar kleuters, die de school binnengaan, die op de speelplaats spelen. Kom gerust ook eens een kijkje nemen in de klas waar je kind zal terechtkomen. Vertel ook aan je kind dat je niet in de klas kan blijven, maar dat de juf voor hem/haar zal zorgen tot je hem/haar terug komt halen.
Zorg ervoor dat je kleuter zindelijk is, maar als dit nog niet het geval is help hem/haar dan op de volgende manier:
doe je kleuter een gemakkelijk broekje aan dat hij/zij zelf aan en uit kan doen. (zorg voor enkele reservebroekjes in de schooltas.)
stuur hem/haar liefst zonder luier, hij/zij leert van de andere kleuters hoe hij/zij naar het toilet moet.
thuis oefenen is ook van groot belang.
Zo werken we samen aan de goede zaak.
Probeer ervoor te zorgen dat de eerste schooldagen niet samenvallen met grote veranderingen in het gezin (bv. een verhuis, de geboorte van een baby, een nieuw bed voor de kleuter, één van de ouders moet op reis, dood van een vertrouwd persoon ...), dit opdat de kleuter zich niet 'achtergelaten' of 'teveel' zou voelen.
Als je problemen voorziet of als je kind extra zorgen nodig heeft, praat er dan over met de juf (bv. ziekte, bepaalde gewoontes of uitdrukkingen, gedrag, allergieën ...) zodat de juf vanaf het eerste moment gepast kan reageren.
Dring er niet te veel op aan dat je kind "flink" of "groot" moet zijn of "niet mag huilen". Elk kind heeft recht om dit moeilijk moment op zijn manier te verwerken.

De eerste schooldag zelf:

Geef je kleuter een tasje mee met een eenvoudige sluiting, die het zelf kan open maken. In dit tasje zitten best een zakdoekje, een reserve onder- en bovenbroekje, een droge koek of een appel in stukjes.
Geef je kind gerust zijn lievelingsknuffel mee. Bij de moeilijke momenten zal hij/zij die zeker nodig hebben en later zal hij/zij die zelf wel thuis laten, als hij/zij deze "troost" niet meer nodig heeft.
Trek gemakkelijke kledij aan, zodat het niet teveel hulp nodig heeft bij het aan- en uitkleden en opdat "ongelukjes" zoveel mogelijk vermeden kunnen worden. In de winter zijn wanten beter dan handschoenen met vingers en aan een touw door de mouwen bevestigd, gaan ze niet verloren.
Noteer zijn/haar naam op alles wat de kleuter meebrengt: tasje, jas, knuffel ... Voor de juf is het immers onmogelijk alles uit elkaar te houden.
Probeer het afscheid niet te lang te maken. Eens je ziet dat je kind goed bij de leidster is, zeg je kort en hartelijk dag aan het kind (zoals het in andere situaties gewoon is) en verdwijn je. Probeer ervoor te zorgen om niet zichtbaar te blijven door het raam of aan het hek. Zo maakt U het afscheid minder moeilijk voor je kind.
Probeer de eerste dagen echt tijdig op school te zijn om je kind af te halen: beter 5 minuten te vroeg dan één minuut te laat. Die minuut kan voor je kind een drama zijn, want alle mama's zijn er (in zijn/haar ogen toch) en zijn/haar mama niet!
De eerste schooldagen kunnen voor het kind erg vermoeiend zijn (alles is nieuw en er is de drukte van veel kinderen). Zorg er dus voor dat je kleuter genoeg kan slapen om te bekomen van alle ervaringen. De eerste weken zijn halve schooldagen soms echt genoeg! Als het kan, probeer dan het kind na de middag wat tot rust te laten komen, alhoewel we best begrijpen dat dit niet voor iedereen mogelijk is.

Andere tips:

Na een vermoeiende schooldag kan je kleuter thuis extra druk zijn, eventueel veel wenen, terug beginnen bedplassen of meer aandacht vragen. Probeer daarvoor begrip en geduld op te brengen. Hij/zij heeft zoveel te verwerken.
In het begin vertellen kleuters meestal weinig of niets over wat ze op school deden. Dat is normaal. Dring er dus niet teveel op aan.
Geef de werkjes die je kind van school meebrengt een plaats in je huis. Toon je blij om zijn werkjes, ook al zie je enkel "krabbels". Voor je kind is het een prestatie. Je zal merken dat zijn/haar tekeningen steeds anders worden en op een dag tekent hij/zij zeker mooie, herkenbare figuren! Spreek met je kind over het werkje, over de kleuren, hoe hij/zij het maakte. Gooi het nooit zomaar weg. Dit zou de kleuter zeker niet aanzetten tot veel "werken"!
Sommige kinderen gaan de eerste dagen erg enthousiast naar school, zelfs zonder huilen! Na enkele dagen willen ze niet meer, huilen ze ... (Ze beseffen plots een lange dag zonder mama.) Probeer hen toch vriendelijk maar kordaat te brengen. Ook de zogezegd "flinke" kleuters moeten kans en tijd hebben om te wennen aan deze nieuwe situatie.
Bij problemen of vragen kan je altijd voor of na de schooluren terecht bij de juf en je bent ook altijd welkom in het bureau van de directie. Ook in het heen- en weerschriftje kan je een berichtje of een vraag schrijven. We hopen dat je kind vlug met veel plezier naar onze school zal komen!!